Chlazení piva: Dobře vychlazené pivo je základ
Pivo má v Čechách dlouhou tradici a je bez diskuse jedním z nejoblíbenějších nápojů vůbec. Aby pivo chutnalo, tak jak má, je třeba, aby bylo vychlazené na správnou teplotu. Správně temperované pivo má charakteristický říz a nezapomenutelnou chuť. Obecně se uvádí, že pro skladování piva je ideální teplota o 5-10 stupních. Pro podávání je dobré vychladit pivo zhruba na 7 stupňů, to platí především pro klasickou „desítku“, u silnějších piv a speciálů je naopak dobré vychladit o pár stupňů méně.
Chlazení piva bylo díky jeho dlouhé tradici nutné řešit už historicky, původně se chladilo v pivovarech pomocí ledu, který se v zimě natěžil na rybnících, stejný systém využívaly také hospody, později při chlazení procházely pivní trubky speciálním truhlíkem s ledem. Dnešní způsoby chlazení piva jsou samozřejmě technologicky vyspělejší.
Současné způsoby chlazení piva
Kvalitní chlazení piva je dnes nutnou součástí vybavení každé restaurace nebo baru. Nadcházející letní období přináší jednoznačný požadavek zákazníků: dobře vychlazené pivo. Chlazení piva se vám bude ale hodit i doma, pokud rádi pořádáte domácí grilování, určitě víte, že se k němu čerstvě načepované pivo mimořádně dobře hodí.
Chladiče piva představují nejefektivnější cestu jak podávat nápoje o ideální teplotě, je možné si pořídit jak malé skladné chladiče piva, tak výkonné profesionální chladiče.
Chlazení na vodní nebo suché bázi
Dnešní přístroje na chlazení piva se dělí podle použité technologie na dva základní typy. Pivo můžeme chladit vodním chlazením, během kterého voda o nízké teplotě ochlazuje trubičky vedoucí nápoj, tento způsob je vhodný zejména pro provozy se stabilním umístěným přístroje.
Druhý způsob přestavuje suché chlazení, které funguje prostřednictvím hliníkového tepelného výměníku, který dále ochlazuje trubky vedoucí nápoj, tento způsob je velmi výhodný pokud chceme pivo vychladit rychle po prvním zapojení, vyplatí se také jeho praktická mobilita.