Chladící technika v restauraci
Správné skladování potravin je v restauraci nutností, kterou podmiňují hygienické normy. Z tohoto důvodu je investice do kvalitní chladící techniky nezbytná. Každá restaurace klade na chladící techniku vysoké nároky. Kromě zajištění vysoké kvality skladovaných potravin se vyplatí investovat do chladících zařízení, které se snadno udržují a šetří elektrickou energii.
Chladící technika je pro vás klíčová pokud potřebujete uchovat jídlo, omáčky zmrzlinu, cukrářské výrobky a další potraviny bez jakýchkoliv ztrát. Díky správnému skladování si potraviny i hotové gastronomické produkty udrží správnou konzistenci, chuť i vůni. Při rozhodování o tom, jakou chladící techniku si do své restaurace pořídit, je samozřejmě nutné zohlednit specifické potřeby konkrétního provozu.
Mezi základní typy chladící techniky v gastronomických provozech patří chladící a mrazící skříně a šokové zchlazovače neboli šokery.
Chladící a mrazící skříně
Chladící a mrazící skříně nabízí profesionální standard chlazení potravin. Pořídit si můžete chladničky pro gastronomii s digitálním termometrem v různých velikostech, v klasickém nebo nerezovém provedení, nebo speciální mrazící skříňě pro gastronomické provozy. Kombinovaná chladící a mrazící skříň se vám bude hodit, pokud potřebujete udržet tuhost a čerstvost zmrzliny a cukrářských výrobků bez jakýchkoliv ztrát.
Šokery
Šokery neboli šokové zchlazovače a zmrazovače respektují hygienické a sanitační normy, šetří váš čas i elektrickou energii. Jsou určeny pro delší uchování vyrobených jídel po jejich přípravě pro pozdější výdej. Hotové pokrmy je podle hygienických norem nutné vydat do tří hodin po dokončení tepelné úpravy, jinak je nutné použít právě šoker.
Šokové zchlazování probíhá podle předem stanovené zchlazovací křivky, aby bylo maximálně potlačeno množení mikroorganismů. Kvalitní šokery jsou vybaveny elektronickou kontrolou, vizuálním a zvukovým alarmem, nabízí možnost pro výběr z programů pro různé druhy potravin i různé hmotnosti.
Snadná údržba a úspora elektrické energie
V každém provozu je důležitá úspora elektrické energie, proto se vyplatí investovat do techniky, která uchová potraviny dokonale čerstvé a zároveň zbytečně neplýtvá elektrickou energií. Náročné podmínky potravinářských a gastronomických provozů a přísné hygienické normy kladou vysoké nároky na snadnou údržbu, tu umožňuje chladící technika vyrobená z odolných a snadno omyvatelných materiálů.