Čisté trubky zaručí skvělou chuť i barvu piva
Každý znalec piva si jistě vybaví scénu z Menzelova filmu Postřižiny, ve kterém Jiří Schmitzer objíždí na svém motocyklu značky Laurin & Klement místní hostince, aby si zkontroloval v jaké kvalitě čepují jeho pivo. Perfektní barva, říz, pěna a chuť jsou tím, co dělá z piva nejoblíbenější nápoj v Čechách, respektive takřka po celé Evropě. A perfektní pivo, které zákazníkům chutná, dělá čisté výčepní zařízení.
Každý znalec piva si jistě vybaví scénu z Menzelova filmu Postřižiny, ve kterém Jiří Schmitzer objíždí na svém motocyklu značky Laurin & Klement místní hostince, aby si zkontroloval v jaké kvalitě čepují jeho pivo. Perfektní barva, říz, pěna a chuť jsou tím, co dělá z piva nejoblíbenější nápoj v Čechách, respektive takřka po celé Evropě. A perfektní pivo, které zákazníkům chutná, dělá čisté výčepní zařízení.
Pouze voda k čištění nestačí
Důsledná péče o výčepní techniku vám zajistí nejen efektivní odstranění nánosů pivního kamene, ale také zlikvidování nežádoucích mikroorganismů, které se množí trubkách výčepního zařízení. Základem čistého potrubí je každodenní proplachování pivního vedení vodou, udržování čistoty narážecích hlav a pravidelné odstraňování úlomků krycích víček z pivních sudů.
Důsledná péče se vám rozhodně vyplatí. Oceníte ji nejen vy sami, ale především vaši zákazníci a štamgasti, kteří se k vám budou rádi vracet na dobré a kvalitní pivo. V opačném případě na vás zanevřou a jejich důvěru si budete znovu těžko získávat.
I přes zodpovědné proplachování je potřeba jednou týdně, nebo maximálně každé dva týdny vyčistit trubky pomocí chemických roztoků. Kvalitní sanitační přístroje vám umožňují nejen čištění chemické, ale také chemicko-mechanické, které je bezpochyby nejúčinnější. Chemicko-mechanické čištění totiž kombinuje průtok sanitačního roztoku trubkami s mechanickým odstraněním všech nečistot za pomocí speciálních houbiček. Díky tomu odstraníte z potrubí výčepního zařízení všechny nečistoty, které by mohli znehodnotit chuť a kvalitu piva.
Medaile za čistotu
Plzeňský prazdroj přišel před sedmi lety s kampaní “Za čisté trubky”, pomocí které se snažil vyburcovat zákazníky, aby si stáli za kvalitou točeného piva. Hostinští, kteří dodržují pravidelnou údržbu výčepních zařízení se mohou pochlubit zlatou medailí od pivovaru, kterou si zpravidla lepí na dřevěnou desku. Bohatě polepená cedule je pak pro hosty jakousi zárukou, že jejich oblíbený půllitr se k nim dostal čistými trubkami.
Jak se ale pivo z čistých trubek pozná? Především má jiskrně zlatou barvu a čistou, sněhově bílou a krémovou pěnu. Nesmí být zakalené, má pořádný říz a bohatou chuť, která nezmizí, ani když vám z půllitru spadne pěna.