Co je to a jak funguje konvektomat?
Znalci problematiky označují vynález konvektomatu a jeho zavedení do profesionální gastronomie jako začátek nové éry. Na každém kroku narazíte na chválu a superlativa, ale opravdu poučných článků příliš nenajdete. V čem je tedy přesně konvektomat lepší, než tradiční dosud používané spotřebiče?
Znalci problematiky označují vynález konvektomatu a jeho zavedení do profesionální gastronomie jako začátek nové éry. Na každém kroku narazíte na chválu a superlativa, ale opravdu poučných článků příliš nenajdete. V čem je tedy přesně konvektomat lepší, než tradiční dosud používané spotřebiče?
Základní princip konvektomatu
Zařízení označované jako konvektomat umožňuje tepelnou přípravu pomocí horkého vzduchu, pomocí horké páry, nebo libovolnou kombinací vzduchu a páry, a to v širokém rozpětí teplot mezi 30 až 300 °C. Základními argumenty pro pořízení a využívání konvektomatu bývají: úspora prostoru, úspora času a nákladů a lahodnější chuť potravin při zavedení šetrnějších metod přípravy.
Konvektomat šetří provozní náklady
Multifukční zařízení, které dokáže na ploše 1 m2 připravovat podle velikosti třeba až 120 kg masa, ale také přílohy i moučník bez rizika smíchání vůní nebo chutí, plně nahradí klasickou troubu, gril, kotel, fritézu, výklopné pánve, parní zařízení, mikrovlnnou troubu a holdomat. Tím při zařizování kuchyně výrazně ušetříte na ostatním gastro vybavení, ale také třeba na prostoru, který můžete využít jinak, a na energii a vodě, které by jinak každý ze spotřebičů využíval zvlášť.
Konvektomat vyniká úsporným provozem. Ohřev vzduchu nebo páry a předávání tepla pokrmům je velmi energeticky efektivní, mimo to se při vaření ohřívá jen minimum další hmoty přístroje. Konvektomat dosahuje provozní teploty v řádu jednotek minut, a to včetně vyrobení páry.
Konvektomat šetří čas
Profesionální konvektomaty pracují se zavážecím vozíkem a s jednotnými gastronádobami. Celková manipulace před tepelnou úpravou a po ní, převoz do šokeru nebo udržovací skříně, vše probíhá zavážecím vozíkem a neuvěřitelně šetří čas. Díky zmíněnému rychlému dosažení provozní teploty a možnosti připravovat v jedné komoře konvektomatu najednou více potravin a ve velkém množství ušetříte opět další čas. A čas jsou, jak známo, peníze.
Na konci směny se konvektomat díky zabudované funkci mytí sám vydezinfikuje a připraví na druhý den. Mytí bez obsluhy tak opět především šetří spoustu času.
Konvektomat vaří šetrným způsobem
Zvláštní kapitolou v oblasti výhod konvektomatů je samotný princip vaření, pečení nebo smažení v horkém vzduchu, páře, nebo jejich kombinaci. Při pečení s regulovanou vnitřní vlhkostí prokazatelně dochází k menším váhovým úbytkům masa a to při zachování křupavé kůrky. Efektivita takové přípravy potravin se opět projeví i na penězích.
Moderní konvektomaty umožňují využití desítek až stovek automatických programů s časem nastavitelným na sekundu a teplotou na jeden stupeň Celsia. Přístroj rutinní činnosti zvládne bez obsluhy a kuchař se může věnovat něčemu kreativnějšímu. Procesy, teploty a vlhkost v konvektomatu hlídají série čidel a řídí mikročip.
Díky přesnému nastavení teploty, vlhkosti a času lze konvektomat využívat také k velmi populárnímu nočnímu pečení, kdy příprava masa probíhá za relativně nízké teploty celou noc. Výsledek bychom vám přáli ochutnat.
Profesionální kuchaři zpravidla prohlašují, žeN nechápou, jak mohli do nedávna vařit bez konvektomatu. Při správné volbě velikosti a funkcí lze konvektomatem výrazně zjednodušit procesy ve velké i v malé kuchyni. Hrubým odhadem se dá říci, že pokud denně probíhá příprava alespoň třiceti jídel, konvektomat už je investicí do budoucích úspor. Vyplatí se ovšem i v zařízeních s nárazovým provozem, i kdyby stál vždycky delší dobu nevyužitý, ale při svatbě nebo podobné akci byl v provozu 20 hodin a vyráběl stovky jídel.