Evidence teplých nápojů: přímá cesta k úsporám
Kompletní evidence nápojů v restauraci je dnes nezbytnou součástí každého provozu. Současná nabídka evidenčních systémů zahrnuje kontrolu výdeje piva, vína, destilátů nebo koktejlů. Evidovat je nutné ale i kávu a teplé nápoje, které jsou vyhledávanou součástí nápojového lístku pro zákazníky i personál.
Kompletní evidence nápojů v restauraci je dnes nezbytnou součástí každého provozu. Současná nabídka evidenčních systémů zahrnuje kontrolu výdeje piva, vína, destilátů nebo koktejlů. Evidovat je nutné ale i kávu a teplé nápoje, které jsou vyhledávanou součástí nápojového lístku pro zákazníky i personál.
Často na ně není zaměřena hlavní pozornost, jde přece jen o mnohdy levnější suroviny než alkohol. Důsledná kontrola a evidence teplých nápojů prostřednictvím externích přídavných zařízení přesto znamená přímou cestu k úsporám provozovatele.
Provozovatelům restaurace přináší evidenční systémy teplých nápojů mnoho výhod:
- kontrola nad množstvím vydaných nápojů
- zvýšení tržeb z prodeje kávy o 15 - 30 %
- eliminace neseriózního jednání ze strany obsluhy a zaměstnanců
- zaznamenávání chybových hlášení o manipulaci s kávovary a počítadlem.
Personál restaurace pak ocení vlastnosti, jako jsou rychlá a jednoduchá obsluha systémů. Ze strojově kontrolované evidence kávy těží ale i zákazníci, pro něž jsou přínosem vždy stejné a přesné porce nápoje.
Jak jednoduše uspořit
Základní směr úspor představuje napojení výdeje kávy a teplých nápojů na komplexní evidenční systém, který umožňuje i propojení pokladní a skladové evidence. Jedno řešení je vždy levnější a přehlednější než několik kontrolních mechanismů zároveň.
Dalším úsporným opatřením je bezesporu kontrola neoprávněného využívání nápojových zařízení ze strany personálu. Zaměstnanci však nemusí být jen „biti“. Zavedení evidenčního systému do provozu usnadňuje práci jim samotným – umožňuje jasnou identifikaci, zjednodušuje obsluhování a šetří čas.
Oba argumenty vedou k patrnému zvýšení tržeb krátce po instalaci evidenčního systému. Kávovary a nápojová zařízení pro teplé drinky mohou být stejně transparentní a šetřící jako výčepy, výdejní stojany nebo koktejlové stroje.