Zázrak jménem filtrovaná káva 1. díl
Filtrovaná káva je skvělá věc. Jde o kompromis kvality a ceny. Nepotřebujeme super drahý přístroj za několik tisíc, a přesto si můžeme připravit lahodný šálek teplého potěšení. Jak na to?
Asi nejnižším způsobem v pomyslném hodnotovém žebříčku přípravy kávy je káva instantní a klasický český turek. Oblíbenost turka a klasické zalévané kávy je prostý – jednoduchost a rychlost. Nabereme lžičku nebo dvě, zalijeme vodou, a je to. Pak tu máme filtrovanou kávu – french press, AeroPress, Moka konvička, Vacuum pot, překapávač, Chemex a exotická džezva. Už jen samotný proces přípravy je vzrušující. S přípravou kávy si musíte doslova vyhrát, ale s trochou cviku je to hračka. Začneme French pressem.
French press
French press postupem času přichází k oblibě a najdeme jej už v řadě českých domácností. Skleněná konvička o objemu cca 1 litr se dá pořídit od 100 Kč, designové a značkové kousky pak mohou atakovat hranici 1000 Kč. French press snese vařící vodu, je totiž vyroben z borosilikátového skla.
Příprava kávy ve French pressu je velmi jednoduchá. Kávu nameleme nahrubo, asi tak jako je struktura krystalového cukru. Na jednu zálivku budeme potřebovat cca 60 g namleté kávy. Tu nasypeme do French pressu a zalijeme vodou o teplotě 93 stupňů celsia (pokud nemáte po ruce rychlovarnou konvici s ukazateli stupňů, stačí nechat vodu projít varem a počkat půl minuty než zchládne zhruba k oněm 93° C). Zalitou kávu trochu zamíchejte na hladině, nasaďte sítko s pístem a stlačte asi tak 2 centimetry pod vzniklou krustičku. Nechte extrahovat (louhovat) 3-4 minuty a sítko stlačte úplně ke dnu nádoby. Na nic nečekejte a kávu ihned rozlejte do šálků (nebo do jiné nádoby). Dejte pozor, aby vám při přelívání neutekla kávová sedlina.
Přelití po 3-4 minutách je velmi zásadní pro filtrovanou kávu. Kouzlo tkví v tom, že kávu necháme extrahovat po omezenou dobu a následně slijeme pryč od sedliny. Klasický turek se naproti tomu louhuje nekontrolovatelně dlouho, a s ním do kávy přechází hořkost.
Plusy pro French press
+snadná a rychlá příprava
+kontrolovaná extrakce kávy
+relativně snadné čištění
Minusy pro French press
-pracnost přípravy, která je ovšem z hlediska možností filtrace kávy snad nejmenší
AeroPress
AeroPress je velmi zajímavá věcička, chtělo by se říct až vědeckého rázu. Nástroj na přípravu kávy vychází z principu protlačování vody skrze namletou kávu a filtr, a to pomocí stlačování vzduchu. Příprava kávy v AeroPressu je na první pohled věda, ale je to poměrně jednoduché. Zařízení oceníte také při cestování a kempování.
Píst z AeroPressu vytáhněte úplně ven z komory. Na ni nasaďte a utáhněte šroubovací (bajonetový) uzávěr s papírovým filtrem (který je dobré propláchnout teplou vodou), postavte na větší šálek, vsypte dávku 20 g namleté kávy a zalijte horkou vodou o 93°C. Nechte extrahovat (louhovat) 10 až 20 vteřin a trochu zamíchejte. Pak nasaďte píst (nezapomeňte na gumové těsnění) a pomalu a rovnoměrně píst stlačujte až dolů.
U mletí kávy do AeroPressu můžete trochu experimentovat. Hrubě namletá káva je standard, extrakce trvá 2 až 3 minuty, pak stlačíme píst. Naopak u jemně namleté kávy (asi tak jako mouka) necháme kávu extrahovat krátce zhruba 10 až 20 vteřin, a stlačíme píst. Káva pak bude mít jinou chuť.
V čem jsou lepší automaty?
Automatické kávovary dominují v rychlosti a jednoduchosti přípravy šálku kávy. Ve větších provozech pak baristé oceňují zejména jejich výrobní kapacitu a dobu obsluhy. Automaty s integrovaným mlýnkem tak stačí pouze doplňovat kávovými zrny (do zásobníku) a čas od času dekalcifikovat (odvápnění). Jinak jde vše jako po másle, na dobrou kávu z automatu se můžete spolehnout.
Jak jsou na tom pákovky?
Pákové kávovary se mohou pořídit od řádu několika tisíc v desetitisících. Kvalitní pákovku definuje zejména schopnost udržet potřebný tlak po celou dobu extrakce. Většina dalších prvků skládačky dokonalého espressa je pak zpravidla v rukou baristy – hrubost mletí, čerstvost kávy, čistota mlýnku, dávka kávy, upěchování, doba extrakce a řada dalších detailů.
S pákovým kávovarem samozřejmě připravíte na oko lepší kávu, a obecně lahodnější. Na předpisovou přípravu espressa pak slouží profesionální kávovary. Filtrovaná káva se bude lišit svou chutí a absencí cremy, ale i tak bude mnohem lahodnější, a hlavně zdravější než turek nebo zalévaná instantní káva.
Víc najdete v 2. díle: Jak připravit filtrovanou kávu v Chemexu a Moka.