Zázrak jménem filtrovaná káva 2. díl
V prvním díle filtrované kávy jsme se věnovali tomu nejznámějšímu způsobu, tedy French pressu, a méně známému a zajímavému nástroji jménem AeroPress. Dnešní díl seriálu se pověnujeme přípravě kávy v Moka konvičce a Chemexu.
Moka konvička
Italské hliníkové konvičky se těší velké oblibě, u nás byly známé již před revolucí a poslední dobou se vrací zpět do módy. Přestože tělo konvičky je hliníkové, nemusíte se obávat hrozby zdravotních problémů – na výrobu konviček se dle regulí používá potravinářský hliník, který je zdraví nezávadný. Příprava kávy Moka není tak úplně košér, co se zásad přípravy týče – káva se extrahuje de facto při vroucí vodě, doba extrakce je relativně dlouhá, až 30 sekund. Káva tak má většinou specifickou chuť a vůni, je cítit po spálenině, zejména hned po dokončení extrakce.
Konvičky se někdy také označují lidově jako „bialetky“, to od nejznámějšího italského prodejce Bialetti. Právě u této značky se můžete setkat s velmi nápaditým designem, Bialetti je etalon ve svém oboru.
Jak na přípravu kávy v Moka konvičce?
Odšroubujte konvičku ze závitu a do nádobky vlijte teplou vodu, až po spodní okraj přetlakového ventilu. Do filtru nasypte čerstvě umletou kávu. Tu nijak nepěchujte, ale pouze zarovnejte s okrajem nádobky. Ujistěte se, že na okrajích nejsou žádná přebytečná káva. Na spodku horní části konvičky by mělo být již připraveno sítko s těsněním. Horní a spodní část sešroubujte.
Důležité zásady
- Objem vody - pokud byste nalili více vody, namočíte si namletou kávu. Menší objem vody zase nebude stačit na plnohodnotnou funkčnost konvičky, může se stát, že dokonce ve finále žádnou kávu nevyrobíte.
- Utažení závitu – když konvička není dobře dotažená, uniká pára okolo a voda neprobublá až nahoru do horní nádobky
- Neporušené těsnění – zteřelé nebo jinak poškozené těsnění může ovlivňovat správnou funkci konvičky při extrakci
- Hrubost mletí – střední hrubost mletí. Jemně namletá káva může ucpat sítko a pára bude unikat skrz přetlakový ventil
Chemex
Chemex nemá nic společného s chemií, jak bychom si na první dojem mohli myslet. Chemex je nádobka dole široká, v druhé polovině se zúží a pak trochu rozšíří. Do filtru můžeme vložit papírový filtr, do něj namletou kávu, a extrahovat.
Kávu nameleme nahrubo. Prázdný papírový filtr mezitím propláchneme horkou vodou, aby byl celý mokrý, přebytečnou vodu vylijeme. Zbavíme se tak případných nečistot a zejména nežádoucí papírové pachuti. Takto propláchnutý filtr vložíme do nádobky a naplníme kávou, ideálně v poměru 60 g na 1 litr vody. Kávu zaléváme vodou o teplotě 93° C. Jakmile je káva zalitá a objeví se mírná pěna, zastavíme zalévání a chvíli počkáme. Mezitím se káva extrahuje, na povrchu se začnou dělat bubliny a na spodek nádobky ukápne první hotová káva. V tento okamžik můžeme pokračovat v nalévání zbylé vody do filtru. Jakmile se všechna káva přefiltruje, vyjmeme papírový filtr a můžeme servírovat.
Chemex je vlastně úplně obyčejná filtrovaná káva. Jeho kouzlo tkví v praktické nádobě, do které můžeme pohodlně vložit papírový filtr. Extrakci také podporuje teplé sklo.
Automatické a pákové kávovary jako alternativa
Automaty a pákovky už oproti filtrované kávě symbolizují vyšší pořizovací náklady, ale také řadu výhod. S filtrovanou kávou je obecně víc práce, naproti tomu takový automatický kávovar připraví vše na pár kliknutí. Další výhodou je rychlost – automatické kávovary vskutku připraví šálek kávy za pár okamžiků.
S pákovkami také nemusí být taková práce, když máme k ruce mlýnek, co namele kávu přímo do páky. S profesionálním kávovarem a pokročilým schopnostem baristy pak můžeme dostat skutečně kvalitní espresso se špičkovou cremou na povrchu a lahodnou chutí.
Co se ceny týče, tam to jednoznačně vyhraje filtrovaná káva na plné čáře. Zatímco takovou moka konvičku nebo French press pořídíte do tisíce korun, pákové a automatické kávovary začínají na jednotkách tisíc, u lepších kousků se pak částka přehoupne přes desítku tisíc korun. Výsledek ale stojí za to. Napište nám, rádi vám poradíme, jaký kávovar bude pro vás ten pravý.
Víc najdete v 1. díle: Jak připravit filtrovanou kávu ve French pressu a AeroPressu