Historie kávovaru - tlukoucího srdce kavárny
Představte si kavárnu svých snů. Tu, ve které se zastavil čas, kde se setkáte se samými příjemnými lidmi, sedačky jsou pohodlné, stolky vysoké tak akorát a kde do ticha přede kávovar, chystající pro vás ten nejlepší šálek kávy. Bez kávovaru se kavárna neobejde. Víte ale, jakou musel urazit cestu, než se dostal právě do té vaší?
Představte si kavárnu svých snů. Tu, ve které se zastavil čas, kde se setkáte se samými příjemnými lidmi, sedačky jsou pohodlné, stolky vysoké tak akorát a kde do ticha přede kávovar, chystající pro vás ten nejlepší šálek kávy. Bez kávovaru se kavárna neobejde. Víte ale, jakou musel urazit cestu, než se dostal právě do té vaší?
Pradědečkové dnešních kávovarů
Prakticky nejméně do počátku 19. století se káva běžně připravovala na plotně v kastrólku, ve kterém se vařila společně s vodou a teprve poté slila do hrnku. Přelom přišel až na samém počátku 19. Století ve Francii, kde v té době dokázal kávovar zvaný “biggin” vyrobit vůbec první šálek překapávané kávy.
O 40 let později se o pozornost přihlásil Napierův vakuový kávovar, jehož použití se sice složitostí nápadně podobalo alchymii, avšak výsledkem byla káva bez kalu a s tak jasnou barvou, že si na ni každý rád počkal. Veškerou popularitu mu ale záhy sebral perkolátor, k jehož obsluze byla potřeba pouze voda, káva a zdroj tepla. Přestože se od 19. století prakticky nezměnil, je stále populární například v Itálii, kde slouží ke každodenní přípravě kávy v domácnosti.
Dvacáté století zrodí espresso kávovar
Svou popularitu si perkolátor držel dlouhých sto sedmdesát let, přesněji tedy do roku 1972. Tehdy vznikla v USA firma zvaná Mr.Coffe a hned vstoupila na trh se svým přístrojem na překapávanou kávu. Ten si rychlostí blesku našel cestu do všech amerických bister a zůstal v nich zabydlený dodnes.
V Evropě naproti tomu již roku 1901 rodí první kávovar na espresso a není tomu nikde jinde, než v Itálii. Tamější továrník Luigi Bezzera věděl, že čas jsou peníze a proto si lámal hlavu nad tím, jak co nejvíce zkrátit zaměstnanecké pauzy na kávu. Nakonec přišel na využití tlaku páry při přípravě kávy a snížil tak čas který byl potřeba pro její uvaření.
Přestože Bezzerovi šlo původně jen o ušetření času, brzy bylo jasné, že tento způsob přípravy tvoří tu nejlahodnější kávu, kterou kdy Italové ochutnali, a to i přes to, že přístroj měl své mouchy a namletá zrna přepaloval. To se změnilo, když o třicet let později Cremonesi vyrobil pístové čerpadlo, které přes kávu hnalo vodu horkou, avšak ne vroucí.
Z této fáze chybělo již jen velmi málo, aby vznikly pákové a automatické kávovary jak je známe dnes. Nebýt ale italských mistrů dvacátého století, těžko říct jestli bychom někdy objevili kouzlo pravého italského espressa a jeho sametové pěny.