Horká čokoláda - zimní klasika, která nesmí chybět
V blížících se mrazech neexistuje snad lepší přírodní antidepresivum, než je šálek lahodné horké čokolády. Nechte stroje na zmrzlinu na chvilku zahálet a pusťte se do zimní nabídky horkých nápojů. Nabídkou voňavé horké čokolády vykouzlíte atmosféru Vánoc a ohřejte vymrzlé zákazníky.
V blížících se mrazech neexistuje snad lepší přírodní antidepresivum, než je šálek lahodné horké čokolády. Nechte stroje na zmrzlinu na chvilku zahálet a pusťte se do zimní nabídky horkých nápojů. Nabídkou voňavé horké čokolády vykouzlíte atmosféru Vánoc a ohřejte vymrzlé zákazníky.
Trocha historie v kostce
S nápadem vyrobit z kakaa nápoj přišli už staří Mayové a Aztékové. Ti míchali pražené a drcené kakaové boby s různými přísadami, zalévali studenou vodou a nazývali “xocolat” nebo-li “hořká voda”.
V 16. století přivezl tento originální postup do Evropy mořeplavec Hernán Cortés. Španělé si nápoj brzy oblíbili, ale na rozdíl od Mayů ho šlehali s horkou vodou. Díky taktickým sňatkům panovníků se horká čokoláda dostala na dvůr Ludvíka XIV. a zmlsaná francouzská smetánka ji brzy obohatila o mléko a cukr. Z “hořké vody” se stal lahodný nápoj, jak jej známe dnes a po Napoleonově pádu se rozšířil i do zbytku Evropy, kde si získal srdce všech společenských vrstev.
Recept na dokonalý požitek
Přípravu horké čokolády v domácích podmínkách zvládnete pouze s pár surovinami a spoustou pozornosti, abyste čokoládu při rozpouštění nepřipálili. Pokud ji ale chcete nabízet ve své cukrárně či kavárně, pořiďte si kvalitní výrobník horké čokolády.
Na výběr máte v podstatě ze dvou typů:
- Vířiče slouží k výrobě prakticky všech teplých i studených nápojů. Kromě horké čokolády je můžete využít k přípravě punče, svařeného vína a mnoha dalších nápojů. Horká čokoláda se připravuje ze speciální směsi, která se ve výrobníku (v „kotlíku“, případně dvojitém kotlíku, ponořeném ve vodní lázni) dokonale rozpustí a promíchá. Horká čokoláda je díky neustálému míchání připravena k okamžitému servírování.
- Máte-li v úmyslu vyrábět právě a především horkou čokoládu, sáhněte po přístroji, který vám umožní skutečný luxus - přípravu čokolády přímo z čokoládových čoček. Například výrobník horké čokolády DZ10 umí připravit samostatně až 1 - 3 čerstvé porce husté a krémové čokolády najednou. Tento přístroj má ještě jednu velkou výhodu – vodu můžete vyměnit za mléko a díky horké vodní páře, která čokoládu s mlékem důkladně propojí a nadýchá, získáte lahodný krémový nápoj, který si zákazníci oblíbí nejen v zimní sezóně.
Začínáte? Pronajměte si výrobník čokolády
Bojíte se, jestli se vám investice do přístroje vyplatí? Jednoduchým řešením je bezplatný pronájem výrobníku horké čokolády na jednu sezónu. Podmínkou je pouze odběr kvalitních čokoládových směsí od pronajímatele a dále už se nemusíte starat o nic jiného, než jestli přidávat do čokolády špetku chilli nebo raději kopeček šlehačky. Můžete tak začít ihned prodávat a jednoduše zjistit, jestli se vám vyplatí přístroj odkoupit.