Jak si vybrat kávovar do restaurace i do kanceláře
Pití kávy patří k jednomu ze nejoblíbenějších každodenních rituálů. Řada lidí s šálkem kávy začíná ráno ještě v pohodlí domova, další část si na něm pochutnává cestou do práce a nemalé procento Čechů jím zahajuje pracovní dobu. Jenomže abyste mohli svůj den začít perfektním espressem, musíte mít nejen kvalitní kávu, ale také dobrý kávovar.
Při výběru kávovaru byste si měli v první řadě definovat, kolik lidí a jak často bude kávovar používat. Jiný přístroj využijete doma, kde připravíte v průměru čtyři kávy denně, jiný v kavárně, kde jich každý den připravíte I několik stovek.
Do cukrárny nebo restaurace
Pokud pořizujete kávovar do kavárny či do restaurace, měli byste jednoznačně sáhnout po profesionálním kávovaru, který je stvořen k velkému odběru nápojů. Do restaurace či cukrárny, která není primárně zaměřena na podávání kávy jako kavárna, se pak ideálně hodí automatický kávovar. Vyniká širokou škálou připravovaných produktů a až směšně snadnou obsluhou, kterou obstarává zabudovaný digitální displej. S automatickým kávovarem bez problémů připravíte také cappuccino a I našlehání mléka obstará kávovar ochotně za vás. Kromě velkého výběru kávových nápojů a jednoduchosti obsluhy je tento typ kávovaru ideální také svojí snadnou údržbou údržbě. Tyto kávovary bývají zpravidla vybaveny automatickými režimy proplachů a odvápňování, na které vás samy upozorní, což vám značně usnadní práci v provozu.
Autor: Petite Madeleine
Do vyhlášené kavárny
V případě, že uvažujete o novém kávovaru do své kavárny, měla by se vaše pozornost zaměřit výlučně na profesionální pákové kávovary. Narozdíl od svých automatických kolegů zpravidla není jejich součástí integrovaný mlýnek na kávová zrna a přesné množství kávy k přípravě kávového nápoje je potřeba ručně vložit do páky kávovaru. Máte tak naprostou kontrolu nad tím, jakou hrubost mletí zrn potřebujete a kolik kávy je k přípravě espressa potřeba. Navíc oceníte také výhody jako je plocha pro nahřívání šálků, automatické dopouštění vody nebo kontrolka provozu. I když je k tomuto typu kávovaru potřeba pořídit celou řadu dalších přístrojů, jako je mlýnek na kávu nebo konvičky ke šlehání mléka, se zkušeným baristou je pávový kávovar ten nejlepší a nejspolehlivější přístroj pro přípravu všech kávových nápojů.
Domů nebo do kanceláře
V případě, že se chcete doma nebo v práci konečně rozloučit s instantní či v lepším případě překapávanou kávou a dopřát si lahodné espresso a z něho vyrobené kávové nápoje, nemusíte samozřejmě pořizovat kávovar profesionální. Skvělé přístroje naleznete i v řad kávovarů pro domácí použití.
Pro opravdové fajnšmekry je ideální domácí pákový kávovar, jaký naleznete například v sortimentu profesionálních značek Kenwood a DeLonghi. V případě pákového kávovaru si vše ovládáte sami a můžete tak naprosto přesně kontrolovat vaši cestu k dokonalému espressu. Současně ale není problém připravit také lahodné cappuccino s krémově hustou pěnou. Pamatujte ale, že společně s pákovým kávovarem je nezbytné pořídit také domácí mlýnek na kávu. Vzhledem k poněkud náročnější obsluze je tak tento typ kávovaru vhodný hlavně pro domácí použití. Do kanceláře, kde se o jeho obsluhu dělí několik kávy chtivých zaměstnanců, raději sáhněte po automatickém kávovaru, nebo kávovaru na kapsle.
Automatický kávovar vás nadchne svojí jednoduchou obsluhou, kterou ocení také vaši zaměstnanci. Čerpadla u těchto typů přístrojů bez problémů dosahují až 15 barů, takže jsou schopné bez problémů připravit kvalitní espresso pouhým stisknutím jednoho tlačítka. Jejich součástí je zpravidla také mlýnek na kávu u něhož lze nastavovat hrubost mletí, stejně jako tryska na horkou vodu a páru pro přípravu nejrůznějších kávových nápojů, včetně cappuccina. Pro snadnou údržbu je spařovací část odjímatelná a samozřejmostí je i plně automatický vyplachovací a odvápňovací program.
Stejně snadná je také obsluha kávovaru na kávové kapsle. Jeho provoz vychází sice dráž, co se týče ceny za jeden šálek, ale je vykoupen velmi rychlým zahřáním kávovaru, malými rozměry a energeticky úsporným režimem, který má o 40% nižší spotřebu než přístroje třídy „A“.