16. 3. 2015

Kde se vzaly, tu se vzaly alergeny!

Povinnost uvádět alergeny se týká restaurací, jídelen, pekáren, cukráren, kaváren a dokonce i škol a nemocnic.

Povinnost uvádět alergeny se týká restaurací, jídelen, pekáren, cukráren, kaváren a dokonce i škol a nemocnic.

Máte připravené jídelní lístky se seznamem alergenů?

Informace o alergenech může být zákazníkovi předána několika způsoby:

  1. Vyvěšením, umístěním na viditelném místě v provozovně.
  2. Uvedením přímo v jídelním lístku.
  3. Předložením zákazníkovi na jeho osobní vyžádání. Zákazníkovi musí být viditelně a zřetelně sděleno, že informace o obsažených alergenech obdrží po dotázání u obsluhy.  Například větou: „Informace o obsažených alergenech poskytne obsluha na vyžádání zákazníka“.

Některé příběhy, které kolují v tištěných médiích, jsou opravdu úsměvné:

„ Alergeny jsme z jídelních lístků odebrali. Zákazníci si mysleli, že jde o tzv. Ečka a nezdravé přísady.“

„Obsluha nám řekla, že obsah alergenů ví majitel restaurace, který ovšem nemluví česky“

Vozíte jídlo až k zákazníkovi?

Spotřebitel musí být o obsažených alergenech informován již v průběhu objednávání zboží, a to prostřednictvím webových stránek, nebo jiným vhodným prostředkem, a informace musí být k dispozici i v okamžiku doručení objednaného zboží zákazníkovi, například tak, že dovozce pokrmu bude mít k dispozici seznam obsažených alergenů, který předloží zákazníkovi na vyžádání.

Bez alergenu? Nenechte se zmást!

Na obalech potravin ani v jídelním lístku se nesmí objevit slogany jako „Bez alergenů. Nepůsobí alergie.“ V současné době sice existuje uzavřený seznam alergenů, ale neznamená to, že vaši zákazníci nemohou mít alergii na některou jinou složku.

Pozor na alergeny

V Česku je frekventovaná i alergie na ovoce, nadruhou stranu trendem letošního jara jsou čerstvé ovocné koktejly. Zdroj: Cukrar.cz

Ve zmrzlině je alergen - mléko

Z nutričního hlediska jsou zdravější točené zmrzliny. I když se často nedá hovořit o mléčnémtuku, při výrobě se používají aspoň sušené mléko či práškové směsi. 

Jaká je vaše osobní zkušenost ať už pozitivní či negativní s označováním alergenů v potravinách? 

Dejte nám vědět: www.facebook.com/cesk.cz

Další články

Přijďte se za námi podívat na ČokoFest v Brně!

31. 10. 2024
V listopadu se uskuteční  mezinárodní čokoládový festival v Brně , na kterém nebudeme chybět! Přijďte se za námi podívat, jak vyrábíme...

Cukrářský a pekařský seminář Roboqbo

3. 10. 2024
Vážení zákazníci, rádi bychom Vás pozvali na  cukrářský a pekařský seminář ,  který je   vhodný pro všechny,...

Poznejte s námi stroje Tuttuno ve 2 dnech ZDARMA!

28. 8. 2024
Srdečně vás zveme na  předváděcí akci ZDARMA , na které poznáte unikátní stroje  Tuttuno  a  Tuttuno Ice . Propojte s námi...

Dny otevřených dveří s Almecem 2024

11. 2. 2024
Srdečně vás zveme na akci nabitou novinkami ze světa zmrzliny, cukrařiny a pekařiny , kterou pořádáme ve spolupráci s firmou Almeco .
Copyright CESK 2024  |  Mapa webu