Kouzlo řemeslné zmrzliny
O tom, že “jíme i očima”, slyšíme v gastronomii na každém rohu a Instagramy se plní fotkami dokonale upravených pokrmů lákajících k ochutnání. Není to ale pouze vizuální stránka, která by měla zákazníka uspokojit.
Doby, kdy se u zmrzliny hledělo pouze na načančaný vzhled hrající všemi barvami, jsou pryč. Dnes je to totiž především kvalita surovin, která u zákazníků při výběru mražené pochoutky hraje hlavní roli. A právě tomuto požadavku vyhovuje řemeslná zmrzlina, jejíž kouzlu propadá stále více zmrzlinářů. Pojďte se s námi ponořit do tajů opravdu poctivé zmrzliny…
Jde to i poctivě
V Česku se nemalé popularitě již spoustu let těší točená zmrzlina – a to jak ze strany zákazníků, tak výrobců zmrzliny. Její příprava je totiž velmi jednoduchá, a to zejména díky předpřipraveným instantním směsím. Ty však ale logicky nejsou čistě přírodního původu, což v dnešní době spoustě zmrzlinářům přestalo vyhovovat a rozhodli se tak najít jinou cestu – k opravdu poctivé zmrzlině.
Jak na řemeslnou zmrzlinu?
Pravidlem číslo jedna je pro řemeslnou zmrzlinu využití kvalitních vstupních surovin a dodržení jejich správných poměrů. Po vzoru starých italských mistrů se nepoužívá žádná zbytečná chemie. Základem řemeslné zmrzliny může být smetana, voda, či různé druhy mléka. Do něj se přidává také cukr, sůl nebo přírodní stabilizátory, díky kterým se směs tolik neroztává.
Všechny příchutě jsou vyráběny poctivě, bez využití náhražek. Vanilkové lusky, pistáciová pasta či pravé ovoce jsou tak u tohoto typu zmrzliny samozřejmostí!
Cukr i sůl
Nejdůležitějším cukrem je pro výrobu zmrzliny dextróza neboli hroznový cukr. Ten totiž zaručuje, že bude zmrzlina krémovější a nebude tolik zamrzat. Důležitá je také sacharóza, jejíž podíl se může pohybovat nad 50 %. Obejdete se naopak bez glukózy.
Ačkoliv vás to možná překvapí, své místo má také sůl, která v tomto případě napomáhá k ještě intenzivnější chuti všech dalších použitých surovin.
Chuť nad zlato?
Křiklavé barvy u řemeslné zmrzliny nejsou ani zdaleka podmínkou. Ty totiž často upozorňují na to, že k výrobě byla použita umělá barviva či různá dochucovadla. Opravdu poctivá zmrzlina má přirozenou barvu suroviny, která byla k výrobě zmrzliny použita. Úplné ztráty barev se ale nemusíte obávat - pokud máte kvalitní ovoce a použijete ho štědré množství, můžete dosáhnout výrazného vzhledu i u poctivé, řemeslné zmrzliny.
Nevýrazná by se v porovnání s chemickou zmrzlinou mohla zdát také chuť. Je totiž koncipována tak, aby se uvolňovala pozvolna a těšila vás do závěrečného líznutí. U průmyslových zmrzlin si pochutnáváte na silném aroma z různých přídavků, které přebují ostatní přísady.
Poctivá točená
Na točenou zmrzlinu nemusíte zanevřít! Stačí dát sbohem kompletní směsi a vsadit na kvalitní suroviny. Výroba vám tak sice zabere o trochu více času, ale vy budete vědět, co přesně svým zákazníkům vlastně dáváte. Směs vyrobíte z ovoce, mléka a cukru. Pro zachování stálé chuti je vhodné si vypomoci přírodní pastou. I točená zmrzlina tak může být opravdu ovocná a to bez zbytečných chemických složek.
Není to ale jen o surovinách - polovinu úspěchu tvoří ten správný stroj, který se stane vaším věrným společníkem na cestě za dokonalou točenou zmrzlinou.
Dejte kvalitě šanci
Řemeslnou zmrzlinu čeká zářná budoucnost. Lidé, především mladší generace, mají totiž obecně na kvalitu jídla stále větší nároky, na což zmrzlináři aktivně reagují. Řemeslnou zmrzlinu si tak můžete dopřát nejen ve velkých městech, ale také po celé republice.
Pokud se tedy bojíte udělat krok do neznáma a pustit se do výroby řemeslné zmrzliny, můžete si oddychnout. Její popularita stále stoupá a pokud budete zmrzlinu tvořit s láskou a poctivostí, nemáte co ztratit.
Ovládněte s námi výrobu zmrzliny!
Chcete se stát zmrzlinovým profesionálem a vyrábět mraženou pochoutku, na kterou se budou mlsně sbíhat všichni milovníci zmrzliny z okolí? Přihlaste se na náš kurz! Podívejte se na nabídku našich kurzů a vyberte si ten pravý pro vás a vaše podnikání.