Proč si lidé rádi čepují pivo sami?
Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem „pivařů“. Svědčí o tom nejen tuzemské přední příčky v konzumaci piva na osobu, ale i rozvinutá kulturně-společenská atmosféra hospodských zařízení. Stále neochvějně platí, že „u zdroje“ se na konci dne řeší všechny důležité politické události. Co se ale mění, je role výčepního. Lidem se totiž zalíbilo čepovat si pivo vlastními silami.
Ne nadarmo se říká, že Češi jsou národem „pivařů“. Svědčí o tom nejen tuzemské přední příčky v konzumaci piva na osobu, ale i rozvinutá kulturně-společenská atmosféra hospodských zařízení. Stále neochvějně platí, že „u zdroje“ se na konci dne řeší všechny důležité politické události. Co se ale mění, je role výčepního. Lidem se totiž zalíbilo čepovat si pivo vlastními silami.
Národ (pivařů) sobě
Samoobslužné výčepy instalované přímo na stole, k němuž usedají zákazníci, jsou již zavedenou novinkou měnící tradiční kolorit hospodského výčepu. Zatímco u svého osobního vrchního najde pochopení či radu pro svůj splín hlavně jednotlivec, návštěva provozu s profesionálními samovýčepy je především skupinovou záležitostí.
Možností vlastního čepování piva lze nalákat hosty na netradiční posezení. Ať už u příležitosti firemní akce, oslavy či večírku, funkce samovýčepu spočívá v atraktivní aktivitě podporující kolektiv a soutěživost. Pro majitele provozu tento fakt nemusí znamenat jen skutečnost, že víc lidí, víc vypije.
Já jsem tady vrchní
I v kolektivu se vždy najde jeden zákazník, který se chce ujmout role experta a demonstrovat, jak správně natočit sklenici lahodného zlatavého moku. Vlastnoručně natočené pivo chutná zajisté víc, než pozdě přinesený „podmírák“ se spadlou pěnou. Výbornou chuť a kvalitu nápoje však u samovýčepů podporuje i možnost točení piva přímo z tanků.
Pro provozovatele stále oblíbenějších samovýčepů, na nichž je založena celá filozofie podniku, je navíc příjemnou zprávou, že štamgasti si nikdy nepřijdou stěžovat na špatně umytou sklenici. Díky v zařízení zabudovanému ostřiku si ji dokonale umyjí sami.
Záliba zákazníků ve vlastním čepování piva má tudíž vliv jak na samotný provoz, tak i další služby restauračního zařízení. Úspora nákladů a času personálu se může snadno promítnout v extra servisu týkajícího se jiných nápojů či jídla.