Aktualita
Vánoční otevírací doba 2024
Vážení zákazníci, upozorňujeme, že během vánočních svátků máme upravenou otevírací dobu.
Ochutnejte trend jménem dubajská čokoláda
Už jste o ní slyšeli? Křupavá a plněná krémovou pistáciovou náplní - to je dubajská čokoláda, která si podmanila internet. Její základ tvoří mléčná čokoláda, pistáciová pasta, tahini pasta a těsto kataifi.
Chcete ji vyzkoušet? Můžete! Její výrobu hravě zvládnete sami! A to klidně i v kuchyni pouze se základním vybavením.
Kde se vzala, tu se vzala
Dubajská čokoláda je hitem sociálních sítí. Za jejím zrozením stojí Sarah Hamouda - zakladatelka cukrářské společnosti Fix Dessert Chocolatiers. Čokoláda údajně vznikla už v roce 2021, ale svou popularitu si získala až v letošním roce, kdy si jí všimli influenceři. Díky jejich dosahu se rychle rozšířila po celém světě a získala si oblibu mezi milovníky sladkostí.
Recepty na dubajskou čokoládu
Abyste tuhle pochoutku vyzkoušeli, nemusíte si ji kupovat. Přípravu ochutnávací porce totiž zvládnete snadno sami ve svých domácích podmínkách! Přinášíme vám hned dvě chutné varianty.
Recept 1 - základní dubajská čokoláda
K přípravě této lahůdky budete potřebovat: 150 g nakrájeného a odděleného kataifi těsta, 60 g másla, 360 g pistáciové pasty, 20 g sezamové pasty tahini, drcené pistáciové oříšky, špetku soli, 500 g hořké nebo mléčné čokolády.
Postup:
Začněte přípravou náplně kataifi ve velké pánvi s vysokým okrajem. Rozpusťte v ní máslo, přidejte rozlámané těsto kataifi a dobře ho dozlatova a dokřupava po dobu cca 10 minut opečte. V míse smíchejte pistáciovou pastu, tahini a sůl a poté přidejte kataifi. Následně rozpusťte čokoládu v mikrovlnné troubě nebo v misce ve vodní lázni tak, aby byla naprosto hladká.
Do silikonových formiček na čokoládu nebo do jiných obdélníkových formiček nalijte pomocí lžíce čokoládu tak, aby pokrývala v tenké vrstvě dno a boky formy, přebytečnou čokoládu slijte. Přidejte také rozdrcené pistáciové oříšky. Potom dejte formu s čokoládou ztuhnout do lednice. Následně na čokoládu naneste směs kataifi a uhlaďte ji pečlivě stěrkou. Přelijte ji zbylou čokoládou a opět řádně uhlaďte.
Potom následuje opět fáze chlazení v lednici. Jakmile je ztuhlá, hotovou čokoládu vyjměte z formy. V případě, že byste se chtěli co nejvíce přiblížit originálu, můžete předem do formiček ozdobně nalít bílou čokoládu, bude vypadat efektněji.
Recept 2 - s bílou čokoládou
Pokud jste milovníci bílé čokolády, určitě oceníte tuto variantu, kde se právě bílá čokoláda přidává do náplně.
Potřebovat budete: 150 g strouhaného kataifi těsta, 50 g tahini pasty, 500 g pistáciové pasty, 160 g bílé čokolády, mléčnou čokoládu na skořápku.
Postup:
Postupujte stejně, jako v případě prvního receptu: Rozpusťte bílou čokoládu, přidejte tahini, pistáciovou patu a následně Kataifi. Jako skořápku použijte mléčnou čokoládu.
Pořiďte si správné vybavení!
Při výrobě dubajské čokolády určitě oceníte formu. Co třeba tahle od Světa pečení se 3 dutinami pro výrobu luxusních čokoládových tabulek?
A jestli chcete zařadit dubajskou čokoládu do sortimentu své cukrárny, není nad pomoc od kvalitního temperovacího stroje! Temperovač čokolády SELMI PLUS EX je profík s unikátním patentovaným systémem kontinuální temperace čokolády, který udržuje čokoládu neustále připravenou k použití bez nutnosti retemperace.
Dubajská čokoláda oslnila i nás…
Tuhle unikátní sladkost jsme si nemohli nechat ujít ani my v CESKu, a tak jsme pro vás výrobu dubajské čokolády vyzkoušeli na vlastní kůži. Podívejte se, jak nám to šlo a jak dopadl výsledek.
Chcete vidět více videí ze života v CESKu a mít informace o všech chystaných akcích? Sledujte nás na Facebooku, Instagramu a YouTube a nic vám neuteče! :)