Aktualita

Vánoční

Vánoční otevírací doba 2024

Vážení zákazníci, upozorňujeme, že během vánočních svátků máme upravenou otevírací dobu.

Pražení a drcení bobů - první krůčky pro vznik čokolády

14. 2. 2021
Cukrářské stroje

Od dob, kdy indiáni z kmene Olméků pěstovali v mexických deštných pralesích první kakaovníky, uplynulo už více než 3 000 let.

Pražení a drcení bobů - první krůčky pro vznik čokolády

Evropa spatřila kakaové boby teprve s návratem Kryštofa Kolumba domů. A je to právě Španělsko, kterému vděčíme za vůbec první výrobu čokolády. Proces, který ve svých začátcích trval běžně i několik dní, nyní zvládnete už za 5 hodin, a to díky italským strojům SELMI.

Kvalitní boby jsou základ - vybírejte proto chytře!

Na celém světě se ročně sklidí okolo 2,5 - 3 milionů tun kakaových bobů. Tzv. pokrmu bohů, "Theobroma Cacao", existuje asi 20 botanických druhů, avšak hospodářsky nejvýznamnější jsou pouze 2 z nich - Criollo (tzv. ušlechtilé kakao) a Forastero (konzumní kakao). Ačkoli je první z nich považován za vysoce kvalitní, je dnes spíše vzácností, a proto budete v 90 % pracovat s různými odrůdami kakaovníku Forastero. Chcete-li zkombinovat bohatou škálu ovocných a kořeněných chuťových tónů (znak Criollo) se zemitým, ale finančně dostupnějším aroma (znak Forastero), sáhněte po Trinitariu - kříženci obou typů. Za opravdovou delikatesu se považuje Porcelana (odrůda Criollo), charakteristická svou porcelánově bílou barvou a jemnou chutí. Ani za odrůdy Arriba či Amelonado, pocházející z druhu Forastero, se rozhodně nemusíte stydět.

čokoláda

Pražení a drcení bobů - první krůčky pro vznik čokolády

V jednom cca 450 g bobu dlouhém 10-25 cm a širokém 6-12 cm najdeme 20-40  semen v 5 řadách. A tato semena je nutné dále zpracovat. Po důkladném očištění  nastává proces pražení, který je nezbytný pro jejich další odvodnění a charakteristické  zbarvení. Se stroji ROASTER zvládnete během hodiny upražit od 5 do 50 kg jader - samotný proces trvá cca 12 minut a naprogramujete si s nimi nejen teplotu ohřevu  vzduchu, ale i čas, chlazení a finální vypuštění produktu. Z takto upravených semen  poté snadno sundáme slupku - zvolíte-li dalšího zástupce značky Selmi, odslupkovač  WINNOWER, za 10 minut máte hotovo. 

Od kakaové drtě k jemné čokoládě díky jednomu stroji

Takto zpracovaná hmota potřebuje další zjemnění a smíchání s dalšími přísadami. V  této fázi se hodí pomocník zvaný MICRON, který převezme nad výrobou čokolády vládu téměř až do samotného konce. Zvládne válcování, rafinaci i temperování - a to vše za pouhé dvě hodiny. Pro lepší představu o obrovské úspoře času, kdybyste se   rozhodli použít žulové válce, zabral by Vám proces cca 2 dny. Stroj obsahuje 1 či 2 komory, a to dle finálního množství, se kterým potřebujete pracovat. Dokáže hmotu   zjemnit až do velikosti 10-20 mikronů. To, co do MIKRONU v rámci receptury čokolády vložíte (cukr, lecitin, vanilku, sušené mléko apod.), musí v konečném   důsledku obsahovat alespoň 28 % tuku. Stroj je vybaven chlazením za účelem  regulace teploty, čímž zachová produkt beze změny organoleptických vlastností (v rámci stanovených limitů). Díky jedinému stroji tak z kakaové pasty vytvoříte jemnou  čokoládu, kterou finálně dle vlastní fantazie vytvarujete do tabulek, tyčinek, pralinek  nebo figurek.

 

Navštivte naše kurzyVÝROBA A ZPRACOVÁNÍ ČOKOLÁDY

 

Rafinace čokolády a výroba past - SELMI MICRON

 

 

Přečtěte si také

Ochutnejte trend jménem dubajská čokoláda

19. 12. 2024
Už jste o ní slyšeli? Křupavá a plněná krémovou pistáciovou náplní - to je dubajská čokoláda , která si podmanila internet . Její základ...

Sváteční a sezónní inspirace pro cukráře

3. 12. 2024
Sváteční období přináší cukrářům spoustu možností být kreativní a originální . Na podzim motiv dýně, na Vánoce dárků a na jaře velikonočních...

Připravte se na čokoládovou sezónu!

29. 8. 2024
Padající barevné listí, studený vzduch a teplé svetry… Podzimní období se kvapem blíží! A co k těmto dnům neodmyslitelně patří? Čokoláda v...

Staňte se profesionálním cukrářem či zmrzlinářem – CESK vám pomůže!

13. 6. 2024
Je vaším snem se živit výrobou zmrzlin y nebo byste se rádi dali na cukrářskou dráhu ? Jsme tu pro vás! Nejenže vám rádi poskytneme ty...
Copyright CESK 2024  |  Mapa webu