Přesnější evidence při prodeji nápojů? ANO!
U prodeje nápojů, jako je pivo, destiláty nebo káva, zpravidla chybí přesná evidence počtu prodaných porcí. I když to nemusí být podmínkou, často to vede k nesrovnalostem ve vyúčtování směny a nežádoucím pochybnostem nad schopnostmi nebo poctivostí obsluhy. Jednoznačným řešením situace jsou nejrůznější zabudované evidenční systémy.
V prodeji nápojů v gastronomických zařízeních se provozní setkávají neustále s jedním velkým neduhem – nedostatečná evidence počtu prodaných porcí a nedostatečný dohled nad jejich správnou mírou v důsledku často k nespokojenosti zákazníků nebo k finanční ztrátě provozovatele. Pokud by ovšem přesnější evidence měla zahrnovat další úkony obsluhy, jako třeba psaní kontrolních čárek na výčepu, vedla by hlavně ke tříštění pozornosti a zpomalení prodeje, tedy k dalším nežádoucím nákladům.
Pravou rukou provozního restaurace se tak může velice snadno stát některý ze zabudovaných evidenčních systémů, který bez nároků na další podmíněné činnosti obsluhy dokumentuje počty a velikosti vydaných porcí, případně přímo komunikuje s pokladním systémem.
Evidence a pořádek mohou být zavedeny bez nežádoucího nepohodlí na straně zákazníků i na straně obsluhy, třeba iv prodeji piva. Fotografie: Jean-Michael Glayek
Co se mění na práci obsluhy nebo pohodlí zákazníka? Nic, nebo rozhodně nic k horšímu. Evidenci destilátů, evidenci kávy a podobná diskrétní počítadla zákazník zpravidla ani nepostřehne, a přesto pomáhají provoznímu restaurace udržet nezbytný přehled a pořádek v počítání tržeb, stejně jako třeba udrží na uzdě nenechavé brigádníky, kteří by si v rozporu s dobrými mravy chtěli přilepšit na úkor podniku.
Nechte zákazníky, ať se obslouží sami
Zajímavou možností řady nových restauračních zařízení jsou samoobslužné výčepy. Atraktivní kratochvíle ve formě vlastní pípy ve středu stolu baví zákazníky překvapivě dobře a prokazatelně vede k vyšší útratě. Populární závody v pití piva napříč sítí propojených hospod ale nejsou zdaleka jediným využitím samoobslužných automatů – například stolní kávovary s mincovníkem překvapivě elegantně řeší dostupnost kávy v kancelářích, na recepci nebo v ordinaci, bez nutnosti instalace rozměrných strojů na instantní (ne)dobroty.
Přes noc mistrem v míchaných nápojích
Pokud svoji nabídku chcete v sezóně rozšířit o míchané nápoje, můžete najmout profesionála za bar a doufat, že se z odbytu „long drinků“ zaplatí. Nebo můžete na bar instalovat koktejlový automat. S nekompromisní elektronickou přesností bude dávkovat ingredience míchaných nápojů klidně i několik směn nepřetržitě, bez chyb, které se mohou dostavit s únavou personálu, bez nároku na přestávky.
Možná vstup elektroniky do výsostně lidské profese – obsluhy zákazníků – vnímáte s nevolí. Je jasné, že v řadě případů mezi zákazníkem a obsluhou bedlivé oko elektronického počítadla být nemusí. Případů, kdy se ale do distribuce nápojů bez nepohodlných zásahů může vnést požadovaný pořádek a evidence, je jistě mnoho.