Sváteční a sezónní inspirace pro cukráře
Sváteční období přináší cukrářům spoustu možností být kreativní a originální. Na podzim motiv dýně, na Vánoce dárků a na jaře velikonočních vajíček… Připravte si na sváteční dny speciální nabídku a oslňte nové, ale i stávající zákazníky! V tomto článku se podíváme na inspirace pro sváteční cukrářské výrobky, využití sezónních surovin i na stroje, které vám můžou ušetřit hodně času a práce. A vzhledem k tomu, že jsou za rohem Vánoce, máme pro vás i tematický recept!
Sváteční inspirace
Každý svátek má své kouzlo! Na jaké výrobky se o jednotlivých svátcích zaměřit?
- Vánoce jsou obdobím, které si bez sladkostí a cukrovinek zkrátka nedokážeme představit! Klasiku představují zdobené perníčky, linecké cukroví nebo třeba vánoční nadýchané dorty se šlehačkou.
- Velikonoce jakožto oslavy jara zahrnují motivy květin, králíčků nebo vajec. Pochutnáváme si většinou na výrobcích z čokolády, malých dortících (cupcakes) nebo tradičních mazancích.
- Halloween si spojujeme hlavně s dýněmi, pavouky či duchy, které lze jako vzor použít na celé řadě sladkostí. U nás není Halloween úplně zažitým svátkem, ale přesto se můžeme v cukrárnách potkat třeba se zdobenými muffiny či dortíky.
- Léto sice není svátek, ale přesto má svoji typickou sladkou specialitu – zmrzlinu! Ať už je točená, fresh nebo kopečková, ve všech svých podobách představuje oblíbené letní osvěžení.
Náš tip: Zjistěte, jaký druh zmrzliny je pro vás ten pravý v našem článku.
Sezónní suroviny
Používání sezónních surovin je klíčem k úspěchu! Lokální a čerstvé suroviny zajistí nejen dobrou kvalitu a chuť vašich produktů, ale také nalákají zákazníky. Vždyť kdo by třeba na podzim neslyšel na dýňové latté? Nechte se inspirovat třeba následujícími přísadami:
- Na jaře je nejlepší vyrábět pochoutky z jahod, rebarbory, či špenátu.
- Léto si můžete osladit broskvemi, meruňkami nebo bobulovitým ovocem.
- Podzimní chladnější dny si žádají dýně, jablka, hrušky a vlašské ořechy.
- V zimě a během vánočního období je vhodné sáhnout po sušeném ovoci (datle, švestky, rozinky) nebo ořeších (vlašáky, lískové ořechy, mandle). Z čerstvého ovoce se nejlépe hodí brusinky, pomeranče nebo granátová jablka.
Technologie a stroje
Během svátečních dní se dveře cukráren většinou netrhnou. Ve chvílích, kdy je váš podnik plný k prasknutí, určitě oceníte co největší úsporu času při výrobě. Pomoci vám mohou špičkové stroje. Ty vám nejenom ušetří čas, ale také zjednoduší výrobu.
Temperovací stroje na čokoládu
Čokoláda představuje oblíbenou sladkost, která má celou řadu využití. Což takhle pralinky nebo čokoládová poleva na dort? Temperovací stroje vám pomohou v případě, kdy potřebujete zpracovat větší množství čokolády - tento proces totiž řídí automaticky a zajišťují vždy dokonale vytemperovanou čokoládu.
Temperovací stroje SELMI jsou považovány za nejlepší na trhu. A to právem – díky jejich unikátnímu systému kontinuální temperace je čokoládu neustále kvalitní a připravená k použití bez nutnosti retemperace.
Výrobníky šlehačky
Lehká a nadýchaná – taková by měla být správná šlehačka. Dejte sbohem šlehačce z obchodu, pusťte se do výroby vlastní a vylaďte (nejen) svou horkou čokoládu k dokonalosti!
Výrobník šlehačky KING zajistí dokonale nadýchanou a čerstvou šlehačku. Chladící systém s technologií "anti-ice" zajišťuje důkladné chlazení nejen zásobníku směsi, ale také výdejnímu kohoutu. Velkou výhodou je samočistící funkce, díky které nemusíte složitě rozebírat části uvnitř stroje, abyste ho mohli vyčistit.
Pece a konvektomaty
Jak co nejefektivněji připravit velké množství vánočního cukroví? Přeci s pomocí pecí a konvektomatů! Hlavní výhody konvektomatu jsou úspora prostoru, času a nákladů a také lahodnější chuť potravin při zavedení šetrnějších metod přípravy.
Cukrářští pomocníci
Zjednodušte si výrobu stroji dle potřeby! Dávkovače náplní, vyvalovačky těsta, profesionální kalibrační váha nebo dávkovač želatiny vám pomohou výrobu zrychlit a zefektivnit.
Tip na vánoční recept
Čokoládové vánoční stromečky
Co budete potřebovat?
- 250 g změklého másla
- 1/2 hrnku moučkového cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce 2 a 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 hrnku kukuřičného škrobu
- 1/3 hrnku kakaa
- 1 lžíce mléka
- 200 g rozpuštěné mléčné čokolády
- 100 g rozpuštěné bílé čokolády, lentilky na ozdobu
Postup:
Vyšlehejte máslo, cukr a vanilkový extrakt do světlé a krémové konzistence. Přidejte vejce a znovu vyšlehejte, dokud se vše dobře nespojí. Přes směs prosejte mouku a kukuřičný škrob. Přidejte kakao a mléko. Dobře promíchejte. Těsto rozdělte na dvě poloviny. Každou polovinu zpracujte do tvaru disku, zabalte do pečicího papíru a dejte na 20 minut do lednice. Předehřejte troubu na 160 °C. Dva plechy vyložte pečicím papírem. Každý disk těsta rozválejte mezi dvěma listy pečicího papíru na tloušťku 3 mm. Pomocí formičky ve tvaru stromečku (cca 12 cm) vykrojte z každého těsta 12 sušenek. Přeneste je na plechy. Nechte v lednici 15 minut, dokud těsto neztuhne. Pečte 15 minut, dokud nejsou pevné. Po upečení nechte 5 minut stát a poté nechte vychladnout. Natřete sušenky mléčnou čokoládou a na 12 z nich přitlačte dřívko od nanuku. Spojte se zbývajícími sušenkami jako sendvič. Dejte do lednice, dokud čokoláda neztuhne. Poté už jenom ozdobte stromečky bílou čokoládou a lentilkami.
Využijte svátky na maximum!
S blížícími se svátky je nejvyšší čas se zamyslet nad tím, jakou sezónní nabídku svým zákazníkům připravíte. Ačkoliv může Vánoce často doprovázet stres, nenechte si je otrávit! Berte toto období jako příležitost být kreativní a oslovit neotřelými sezónními výrobky své zákazníky. Buďte odvážní, využívejte naplno potenciál svých strojů a překvapte zákazníky chutěmi, na které jen tak nezapomenou.