Jak vybavit kavárnu: 10 pomocníků pro hladký začátek
Milujete kavárenskou atmosféru a láká vás podnikatelská sféra pohostinství? Možná uvažujete o tom, že si otevřete vlastní kavárnu, která nabídne perfektní servis i útulné prostředí pro trávení volného času. Svoji představu o interiéru, designu a atmosféře určitě máte, pojďte se s námi ale podívat, do jakých praktických věcí se vám na začátku vyplatí investovat, bez kterých technických „vychytávek" se neobejdete a co všechno může zahrnovat vybavení kavárny.
Milujete kavárenskou atmosféru a láká vás podnikatelská sféra pohostinství? Možná uvažujete o tom, že si otevřete vlastní kavárnu, která nabídne perfektní servis i útulné prostředí pro trávení volného času. Svoji představu o interiéru, designu a atmosféře určitě máte, pojďte se s námi ale podívat, do jakých praktických věcí se vám na začátku vyplatí investovat, bez kterých technických „vychytávek" se neobejdete a co všechno může zahrnovat vybavení kavárny.
1. Káva to je základ
Základním kamenem vybavení kavárny je samozřejmě kávovar, využijete ho nejen na přípravu klasického espressa, cappuccina nebo latte, umožní vám připravovat horkou vodu na čaj a díky parní trysce také oblíbené horké nápoje jako je svařené víno nebo džus. Podle velikosti předpokládané spotřeby vaší kavárny si můžete vybrat v kategoriích automatické kávovary nebo profesionální kávovary.
2. Nadýchaná „vídeň", sachr, palačinky...
Praktickým přístrojem, který skvěle rozšíří vaše možnosti je výrobník šlehačky, díky němu oslníte své hosty pravou nešizenou šlehačkou, ať už ve vídeňské kávě, nebo jako nezbytný doprovod dezertů jako je sachr dort, štrúdl, horké palačinky nebo zmrzlinové poháry.
3. Osvěžující zmrzlina
Chcete - li si své budoucí zákazníky opravdu získat, nabídněte jim vlastní zmrzlinu. Zmrzlinové stroje vám umožní mít přípravu i suroviny do této pochoutky pod vlastní kontrolou, zároveň budete moci pružně reagovat na potřeby zákazníků v letním a zimním období. Zmrzlina se vám hodí do ledové kávy, na přípravu zmrzlinových pohárů nebo palačinek.
4. Dezerty na výsluní
Pokud plánujete nabídnout svým hostům dezerty, dorty a další sladké dobroty, není žádný důvod je skrývat v lednici, právě naopak. Chlazené prosklené vitríny umožní předvést nadýchané sladkosti v plné parádě, zákazníci si navíc mohou vybrat ten „svůj" kousek a vy ušetříte místo v zázemí kavárny.
5. Ledové osvěžení
Když už jsme u chlazení, nezapomeňte, že chlazenou minerálku si dnes ke kávě dává skoro každý. Kvalitní chladící technika patří mezi nezbytnou součást vybavení kavárny. Hodit se vám nejspíš bude také temperovaná vinotéka, pro zajištění ideální teploty jednotlivých lahví a chladící nebo mrazící boxy na potraviny.
6. Chlazení ve velkém
Pokud plánujete kavárnu nebo bar s větším provozem, bude dobré pořídit si speciální chlazení na pivo a víno, tato chladící technika vám zároveň umožní praktické čepování a skladování nápojů podle hygienických předpisů. Správná teplota samozřejmě zásadně určuje také výslednou kvalitu a chuť podávaného nápoje.
7. Čistota nade vše
V kavárně se připravte na velkou spoustu špinavého nádobí, které je třeba rychle a perfektně umýt, usušit a vrátit do provozu. Aby byly sklenice na víno a hrnečky na kávu vždy perfektně čisté, investuje do kvalitní myčky na nádobí, která vám ušetří čas i námahu a zajistí spokojenost vašich zákazníků. Nezapomeňte, že čistota sklenic je vizitkou vaší kavárny, profesionální myčky skla jsou investicí do dobré pověsti.
8. Stylové koktejly
Míchané nápoje jsou dnes naprostým hitem a v letním období se bez nich obejdete jen těžko. Jejich příprava není úplně jednoduchá, a pokud máte zvládnout větší množství v krátkém čase, vyplatí se vám podívat se, co nabízí koktejlové automaty. Tahle technická vymoženost vám umožní nastavit jednotlivé receptury a servírovat klasické i vlastní koktejly do několika minut.
9. „Hot Chocolate"
Připravte se na to, že určitá část vašich hostů z různých důvodů kávu nepije. Bude proto dobré nabídnout jim kromě čaje i další ekvivalent. Ideální je horká čokoláda, která je skvělá pro mlsné jazýčky i na zahřátí v zimním období. Výrobníky horké čokolády jsou tak dalším pomocníkem, který vám získá srdce vašich hostů.
10. Na závěr: evidence
Na provozu kavárny je jednou z nejnáročnějších věcí evidence pohybu jednotlivých surovin a peněz, a protože pořádek dělá přátele, jsou propracované evidenční systémy zárukou dobrých vztahů mezi vámi a zaměstnanci i zákazníky. Pokud plánujete realizovat velký objem kávy, vyplatí se vám speciální systémy pro její samostatnou evidenci. Praktické jsou také funkční pokladní systémy, které vám usnadní práci s vyúčtováním a hotovostí.