Aktualita
Vánoční otevírací doba 2024
Vážení zákazníci, upozorňujeme, že během vánočních svátků máme upravenou otevírací dobu.
Za kulisami výroby čokolády: Jak se vyrábí čokoláda
Čokoláda patří bezesporu mezi nejoblíbenější sladkosti, a to nejen u nás, ale i ve světě. Znáte ale její historii, postup výroby nebo vliv na životní prostředí? Pojďte se s námi podívat do světa výroby čokolády a všeho, co obnáší.
Dlouhá historie
Začátky v podobě hořkého nápoje
Kakaovníky pěstovali indiáni kmene Olméků v Mexiku již v období před 3 000 lety. Po nich toto území obsadili Mayové, kteří byli prvními, kdo z kakaových bobů začal vařit hořkou tekutinu. Prvním Evropanem, jež spatřil kakaové boby, se stává Kryštof Kolumbus a to na své výpravě roku 1502. Tak se dostaly kakaové boby na španělský dvůr, který si postupem času uvědomil bohatství, jež se v čokoládě skrývá. Španělsko si tak drželo tajemství výroby čokolády pod pokličkou až do 1. poloviny 17. století.
První rozmach
Do Itálie kakao přivezl benátský kupec Antonio Carletti v roce 1606, načež se nápoj dostal i na francouzský dvůr díky sňatku krále Ludvíka VII. se španělskou princeznou Annou. V následujících letech se kakaové boby šířily do všech koutů světa. Byly ale velmi drahé, a tak si pití čokolády mohla užívat jen šlechta.
Všeobecná popularita
Do počátku 19. století byla ale čokoláda běžným lidem neznámá. Za svou všeobecnou popularitu vděčí masové výrobě, která byla možná hlavně díky vynálezům z Holandska a Švýcarska. Poslední jmenovaný stát také společně s Německem a dalšími evropskými státy na konci 19. století svrhli Španělsko a Itálii z pomyslného trůnu. Opravdu masová spotřeba ale začala až po dvou světových válkách, při kterých byla dodávána vojákům.
Jak na výrobu
Jaké suroviny se k výrobě používají?
Čokoláda může mít mnoho podob. K výrobě kvalitní čokolády stačí kakaové boby, kakaové máslo a cukr. Ve složení se může objevit také emulgátor v podobě sójového lecitinu nebo sójové mléko.
Popis výroby
Výroba čokolády je proces, na jehož začátku stojí kvašení, sušení, pražení a mletí kakaových bobů. Výsledným produktem těchto postupů je kakaová hmota, která se dá nazvat hořkou čokoládou. Následuje lisování, kterým se odděluje kakaové máslo a kakaový prášek. Ty se přidávají do procesu zpracování čokolády, ale dají se využít i samostatně. Kakaová hmota se dále zahřívá, aby byla tekutá a vznikla hladká pasta. Do této čokoládové pasty se přidávají další suroviny dle požadavků, tedy cukr, sušené mléko, oříšky či vanilka. Důležitým krokem je následná temperace (rychlé zchlazení zahřáté hmoty), díky které je čokoláda lesklá a lámavá. A potom už se jen čokoláda odlévá do forem, většinou do čtvercové tabulky.
Čokoláda v různých podobách
Je libo mléčná, hořká nebo bílá?
Určitě jste se již setkali s různými druhy této pochoutky. Mezi ty základní patří čokoláda mléčná, hořká a bílá. Dalším typem čokolády je například Corverture – nejkvalitnější čokoláda z kakaového másla nejvyšší jakosti.
Jaké jsou v čokoládách rozdíly?
V hořké čokoládě je největší podíl kakaové hmoty a nejmenší podíl cukru. Proto se o ní mluví jako o nejzdravější variantě čokolády, která je vhodná také při dietě. Mléčná čokoláda obsahuje kolem 30 % kakaové hmoty a najdete v ní více cukru a mléko. Bílá čokoláda se skládá z cukru, mléka a kakaového másla – pro její výrobu se tedy nepoužívá kakaová hmota.
A co životní prostředí?
Čokoláda ale není jenom o vychutnávání oblíbené sladkosti. V souvislosti s ní se totiž řeší také životní prostředí. Proč?
Negativní vlivy výroby čokolády
- Pro pěstování čokolády je potřeba půda, která se bohužel často získává kácením deštných pralesů.
- U některých producentů z Afriky či Jižní Ameriky se stále setkáváme s dětskou prací, proti které bojují mezinárodní organizace.
- Obchod s čokoládou také bývá neférový – samotní výrobci a producenti by měli dostat spravedlivě zaplaceno.
Co se s tím dá dělat?
Pokud si chcete čokoládu vychutnat bez výčitek, sledujte obaly sladkostí, které kupujete. Dívejte se po certifikátech, které zaručují, že byla čokoláda vyrobena v co největším souladu s přírodou. Volte tedy BIO čokolády či čokolády s označením Fair Trade.
A jestli chcete mít jistotu, že čokoláda, na které si pochutnáváte, neobsahuje žádné zbytečné složky, můžete se do výroby pustit sami! S našimi stroji to pro vás bude hračka.
Sladkost, která potěší!
A to by bylo z čokoládového světa (zatím) všechno. Už se vám sbíhají sliny? :)
Jestli vás výroba čokolády okouzlila a rádi byste to zkusili taky, tak nás neváhejte kontaktovat. Rádi vám pomůžeme vybrat to pravé řešení pro váš provoz.